Кърмене на новороденото

 
 

Първото кърмене на новороденото дете трябва да стане до 6-тия, дори до 3-тия час след раждането. При всички случаи първото кърмене не трябва да се забавя след 6-тия час. Всъщност много често първото кърмене е само опит за сукане.

Обикновено бебето поема не повече от една чаена лъжичка от първото мляко, наречено коластра. Коластрата се отделя от гърдата на майката през първите 3-4 дни. Тя е много по-гъста отколкото зрялото майчино мляко и съдържа три пъти повече белтъци и соли.

Освен това коластрата съдържа много имунни вещества срещу бактерии и вируси. Преди всяко кърмене гръдното зърно и кожата около него се почистват. Първите няколко капки мляко се изцеждат навън. Ако бебето не започне веднага да суче, то няколко капки мляко /кърма/ се изцеждат в устата му, и когато усети вкуса на кърмата то започва да суче.

При кърменето нослето на бебето трябва да остане открито, за да може то да диша свободно. За целта гърдата се придържа с противоположната ръка, като гръдното зърно и кожата около него се оставят между показалеца и средния пръст.

  Ако въпреки усилията детето само ближе зърното и не започне да суче добре още при първите кърмения, то майката трябва да изцеди млякото в устата му. Като начало това задоволява нуждите на бебето. Ако обаче изцеденото мляко остава в устата на бебето и то не гълта, то трябва непременно да се потърси лекарска-акушерска помощ.

За повечето майки кърменето през втория и следващите дни става в седнало положение. Това е по-удобно за майката. Количеството на млякото обикновено се увеличава към третия ден, но понякога и по-късно. Това се познава по напрягането на гърдите, което може да се съпровожда и от лека болезненост. Само в редки случаи се появява лека треска, която е израз на задръжка на мляко в гърдата. Затова млякото трябва да се изцежда от гърдата след всяко кърмене.

Бебето не трябва да се кърми в леглото, особено нощем, когато заспиване на майката даже за минута може да задуши бебето с гърдата, която притиска дихателните му пътища. Отделянето на млякото не се влияе много от поемането на течности от майката. То зависи много повече от редовното кърмене на бебето и изцеждането на млякото докрай след кърмене.

У нас, както и в повечето страни, е прието бебето да се кърми на три часа. Това се основава на факта, че стомахчето на бебето се изпразва от поетата храна за 2 1/2 - 3 часа. Интервалът от 3 часа трябва да се спазва в общи линии, без излишна педантичност. Ако при някое кърмене бебето е изсукало по-малко от необходимото мляко, то може да се пробуди малко по-рано и да се накърми следващия път 10-15 минути по-рано.

Позволено е и обратното - ако бебето спи, то може да не се буди точно в часа за кърмене и да се изчака 10-15 минути. Общоприетите часове за кърмене са следните: 6, 9, 12, 15, 18, 24. Може обаче да се започне и с 1/2 час по-рано или по-късно.

Свободното кърмене /т.н. гъвкав режим на кърмене/ се състои в това, че на бебето се предоставя само да определи интервалите между кърмениятя, както и времетраенето на сукане. Този начин се основава на взаимното регулиране на съотношението между сукането на бебето и отделянето на кърма от майчините гърди.

   У нас свободният режим на кърмене означава, че на бебето се разрешава да суче колкото време желае, докато се нахрани. Следователно, може да се удължи времетраенето на кърмене, обаче броят на кърмененията и интервалът между тях не се променят.

Повечето от здравите бебета се насукват за 15-20 минути. Тогава бебето заспива на гърдата, отпуска я, и спи непробудно 2-1/2 - 3 часа. Млякото, което се събира в едната гърда за 6 часа, е достатъчно, за да нахрани бебето. За това не е нужно при всяко кърмене да му се предлагат и двете гърди. При едното кърмене се поднася едната гърда, а при следващото - другата.

Едновременно кърмене от двете гърди се препоръчва само в първите две седмици с цел да се изпразват те докрай и да се подтиква отделянето на повечето кърма, както и при недостиг на кърма.