КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА НАШЕТО НОВОРОДЕНО БЕБЕ?

 

      Физиологични особености на новороденото. Новороденото дете непрекъснато се приспособява към условията на външната среда. Установява се белодробно дишане, променя се кръвообращението, започват да действуват храносмилателната и отделителната системи, възниква необходимост от регулация на телесната температура. Тези процеси на приспособяване протичат много по-добре у доносени, отколкото у недоносени и преносени деца.

     Телесната маса на доносеното новородено е 3000- 3500 грама и намалява с 5-10% в първите 4-5 дни. Повечето деца достигат първоначалната си телесна маса към десетия ден. След това телесната маса нараства седмично с 120-240 грама.

     Новороденото вдишва около 30-40 пъти в минута. Сърдечната честота е по-висока в сравнение с тази у възрастен човек тя е 120-140 удара/минута и се влияе от движенията и плача. Артериалното налягане е около 80/60 мм. Броят на червените кръвни клетки /еритроцити/ е 5-7 милиона/мм3, на белите кръвни клетки /левкоцити/ - 20 000-30 000/мм3, а хемоглобинът - от 100 до 150%. Две седмици след раждането стойностите на кръвните показатели се приближават към нормалните.

     През първите 2-3 дни след раждането кожата на новороденото е интензивно розова или леко зачервена, мека и пухкава. След това зачервяването постепенно изчезва и започва залющване на повърхностния й слой. Това лющене продължава една до две седмици. В първите дни след раждането по нослето, бузите и челото на бебето се наблюдават леко надигнати възелчета с белезникаво-жълтеникав цвят. Те представляват изява на свърхсекреция на мастните жлези.

     Нередко се установяват и дребни мехурчета по челото на бебето, изпълнени с бистра течност. Те се дължат на свърхсекреция на потните жлези.

     Някои новородени имат по раменете и гърба малки фини косъмчета /лануго/, които опадат за няколко седмици. У почти всички новородени се наблюдават т.н. "майчини петна". Те представляват малки червеникави, понякога сливащи се петна по кожата в областта на тила, в основата на носа и по челото. "Майчините петна" се състоят от разширени кръвоносни съдове, те изчезват до края на първата година след раждането и не се нуждаят от лечение. Т.н. "Монголски петна" се установяват рядко и също не се нуждаят от лечение. Те са по-чести у новородени с по-тъмна кожа, голями са колкото длан и имат мастилено-черен цвят, локализират се главно по гърба, поясно-кръстцовата област и седалището. Те изчезват в края на първата година, рядко по-късно. Сухата кожа е характерна за преносени деца, но може да се наблюдава и у доносени деца. Тя може след къпане да се намазва с олио или зехтин. Обичайно след 2-3 седмици кожата добива нормален вид.

     Физиологичната жълтеница на новороденото се появява на 3-6-тия ден след раждането, постепенно отслабва и изчезва напълно към 7-8-мия ден. Жълтеницата е резултат на нормално за възрастта разпадане на част от червените кръвни клетки на новороденото и образуване на жълт пигмент /билирубин/. Черният дроб не успява да елиминира билирубина изцяло чрез жлъчката, капилярите стават пропускливи и той се натрупва в кожата, която се оцветява в портокалов цвят. При по-силна изразена жълтеница очите на бебето могат също да се оцветят в жълто-портокалов цвят. Урината и изпражненията не променят цвета си. Новороденото е в добро общо състояние, но е сънливо и не суче добре.

     У по-дребни и недоносени деца жълтеницата е по-силно изразена и може да продължи по-дълго, дори две седмици. Физиологичната жълтеница не изисква лечение. Обаче ако тя продължи повече от две седмици е необходима консултация с лекар.

     Урината на новороденото е бистра, но в първите два-три дни може да е по-тъмна поради повишено съдържание на пикочни соли. Те й придават керемидено-червен цвят, който се установява и по пелените. Това оцветяване не трябва да създава безпокойство и страх у майката.

     През първите два-три дни след раждането изпражненията на новороденото представляват тъмно-зеленикава лепкава материя с консистенция на паста за зъби, или мехлем. Тази материя се натрупва в червата на плода по време на вътреутробния живот и се нарича мекониум. Количеството й е около 100 грама, които се отделят за три-четири дни. През следващите дни новородено започва да изхожда нормалните за него златисто-жълти изпражнения, които имат кисела миризма. Броят на изхожданията в денонощие е обикновено 3-4 пъти.

     У някои новородени, независимо от пола, през първите 3-4 дни се появява набъбване и уплътняване на млечните жлези. Това явление се свързва с хормоните /естрогени/, които преминават от майката в детето и затова се нарича "хормонална криза". Млечните жлези достигат големина на орех. Това състояние се задържа за една до две седмици и преминава спонтанно, лечение не се налага.

     При новородени от женски пол през първите дни след раждането може да се наблюдава наличие на оскъден, прозрачен, стъкловиден секрет, който изтича от половата цепка. Това явление е нормално и е свързано с хормонално въздействие. Секретът се почиства, като се спазват правилата за тоалет на седалището.

     При почти всички бебета от мъжки пол през първите дни и седмици след раждането се установява физиологично набъбване на тестисите. Те могат да достигнат големина на лешник, дори на орех, но не са болезнени. Това набъбване обикновено изчезва към края на първия месец. Нерядко се наблюдава и събиране на течност между обвивките на тестиса /хидроцеле/. По-често се засяга единият тестис. Това състояние преминава за няколко седмици. Ако тестисът е доста увеличен, то при повиване на бебето се поставя допълнителна пелена между крачетата му и половите органи се повдигат към пъпа, за да не се притискат.