Подготовка за дрешките и аксесоарите на новороденото

      Първото облекло на новороденото са пелените. При приготвяне на пелените трябва да се спазват приблизително следните размери: голяма бархетна пелена 100x100 см, бархетна правоъгълна пелена 60x100 см, две тънки тензухени пелени съответно 100x100 см и 60x100 см. Това са пелените, които оформят един комплект, като обикновено са необходими 8-10 комплекта.

      Предпочитат се пелени от чист памук, защото задържат повече въздух между тъканта, топлят по-добре, а и по-добре попиват урината на бебето. Ризките и блузите на бебето трябва да са от трико или памучен плат.

       Одеалото трябва да е тънко памучно или тънко вълнено. След като детските дрешки и пелени се приготвят, изперат и изгладят с гореща ютия, се съхраняват без да се поръсват с нафталин и на място, където не е използуван нафталин.

      Установено е, че дори съвсем незначително количество нафталин, останало по пелените на новороденото, може да причини тежко отравяне с анемия и жълтеница. За детско легло може да послужи кошче, но най-добре да се осигури детско легло, в което да може да се спи както в кърмаческата, така и в по-късна възраст.

      Детското дюшече трябва да е добре напълнено с памук или дунапрен. Върху него непременно трябва да се постила лист от полиетилен или мушама, за да се запази винаги сухо. Листът се поставя под чаршафа. Най-добре е да се използува пластмасова ваничка за къпане, която лесно се измива и дезинфекцира.